Mezeler Tarifler Yöresel Yemekler

SÜRKİ

SÜRKİ İÇİN MALZEMELER

  • 2 Kg Çökelek
  • 1 Yemek Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 2 Yemek Kaşığı Kekik (1/2 Yemek Kaşığı İlave edilebilir)
  • 1/2 Çay Kaşığı Kişniş
  • 2 Yemek Kaşığı Pul Biber (Acı Olmasını İsteyen Ekleme Yapabilir)
  • 2 Çay Kaşığı Fesleğen
  • 1 Yemek Kaşığı Zahter

 

SURKİ YAPILIŞI

Malzemelerimizi bir araya getirip iyice yoğuruyoruz. Hatta elinizde kıyma makinesi var ise tek ve kalın çekim geçirmeniz yararınıza olacaktır. Yoğurma işlemimiz bittikten sonra hafif piramit hafif küre şeklini veriyoruz. Dilerseniz 150, dilerseniz 200, dilerseniz 250 gram şeklinde porsiyonlayabilirsiniz. Surki yapımında önemli olan malzeme miktarları ve kurutma dönemidir.

 

SURKİ İÇİN PÜF NOKTALAR

Kekik ve fesleğenimizi direkt ilave etmeden önce ellerimiz yardımıyla ufalayarak serpiyoruz.

Kimi yapan zahteri kurutup ilave eder, kimi yapan toz şeklinde ilave eder. Benim tercihim kurutulmuş zahteri ilave etmektir.

Sürkilerimizi kurutma işlemi için öncelikle bir tepsimizin altına gazete açıyoruz (tülbentte kullanılabilir benim tercihim gazete).

Sürkilerimizin üzerine haşere veya sineklerimiz ilişmesin ve temas etmesin diye üzerlerine tülbent koymalıyız.

İlk gün yaklaşık 8-9 saat sonra altındaki gazeteyi değiştirmeliyiz. Diğer günler duruma göre her gün veya günde 2 kere yapmamız gerekebilir. Sık sık kontrol etmemiz gerek gazetemizin ıslaklık durumuna göre değişimini yapmalıyız. Çünkü satın aldığımız her çökeleğin sıvı içeriği farklı olabilir.

İlk 2 gün evimizin balkonunda yarı güneş yarı gölge altında kurutma işlemimizi yapabiliriz. Sonraki 2 gün mutfakta ancak havadar bir yerde yapabiliriz.

İlk 2 gün içerisinde kurutma işlemi sırasında gazete değişimi yaparken porsiyonlarımızı kontrol etmeliyiz. Üzerlerinde çatlak var ise yeniden şekillendirip yerleştirmeliyiz.

3-4 gün sonunda su miktarı iyice azaldığında ve kalıp olduğu gördüğümüz an dilerseniz streç, dilerseniz beyaz saman kağıdına sarabilir akabinde buzdolabında muhafaza ederek uzun ömürlü kullanabilir.

Dilerseniz iyice soğuttuktan sonra buzdolabımızda ya da derin dondurucumuz da saklayabiliriz.

Eğer Surkimizi pişmiş (küflü) yemek isterseniz, 3 günde veya 4 günde bir dolaptan çıkartıp oda sıcaklığında bir kavanoz içerisinde bekletebilirsiniz.

 

Afiyet Olsun 🙂

Takip Et