Görüntülüyor 59 Sonuç(lar)
MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

RAVIOLI

Kökeni her ne kadar tam olarak bilinmesede tahmini ve efsane olarak Lombirdiya bölgesinde doğduğu söylenmektedir. Kare, daire ya da üçgen şeklinde yapılmaktadır genellikle. İçi et, peynir ve sebze dolgulu olurlar. Çoğu restoranda arasıcak olarak servis edilmektedir. Domates ya da krema türevleri soslarla servisi en yaygın servis şekilidir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

TORTELLINI

İtalya’nın Emilia bölgesinde doğan bu makarna çeşidimiz, İtalyan usulü Mantı olarakta bilinir. İçerisinde genellikle prosciutto peyniri olur ancak, diğer peynirler ve peynir kombinasyonlarıyla ya da et/tavuk ilede yapılabilmektedir. Özellikle şaraplı kremalı soslarla servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

TORTIGLIONI

Napoli kökenli bu makarna çeşidimiz, normal penne makarnaya nazaran daha büyüktür. Boru şeklindedir, ayrıca dış yapısındaki şeritleri, taneli sosları tutmak için çok işlevsel olması yeme zevkini arttırmaktadır. Genellikle domates sos ve sebzeli soslarla servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

SAGNE TORTE

İtalya’nın Puglia kentinde doğma bu makarna çeşidimiz spiral bir şekile sahiptir.  Yapımı çok zahmetli ve uğraştırıcı olduğundan artık eskisi gibi kendi doğduğu bölge dışında pek yapılmamaktadır. Genellikle etli ve kremalı soslarla servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

SPAGHETTI

Dünya’nın en popüler makarna çeşidiri. Kökeni Çin’den gelmektedir. Marco Polo’nun aracılığıyla Venedikte ithal ve imal edilmesinin ardından dünyanın dört bir yanında en çok istenen ve aranan makarna çeşididir. Ülkemiz özellikle bolognese sos ile hemen her evde yapılmaktadır. Orta ve Kuzey Avrupa bölgelerinde köfte topları içeren meatball sause ile servis edilmekteid. Güney Avrupada ise genellikle Akdeniz …

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

GNOCCHETTI SARDI

Sardinya ülkelerinde “Malloreddus” adıyla bilinir. Minik kapakçıklı şekili ile sosu ve sardunya parçalarını içinde tutması yiyenlere güzel bir lezzet vermektedir. Bütün etli soslarla özellikle balık soslarıyla ve peynirli soslarla servis yapılmaktadır.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

GNOCCHI

Kökeni Roma İmparatorluğuna dayandığından dolayı doğduğu bölge tam olarak bilinmemektedir. Küçük bir mantarın büyüklüğünde parçalara bölünmüş görünütüsü ile hafif dolgun bir makarna çeşitidir. Genellikle patates, ıspanak, yumurta, ricotta ve diğer peynir çeşitleriyle servis edilir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

PACCHERI

Calabria ve Campania bölgesinden doğma bir makarna çeşidimizdir. Neredeyse büyük bahçe hortumu dilimi görünümüne sahiptir ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Çoğunlukla ağır sarımsaklı yemeklerde ve ya lazanyalarda kullanılırlar.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

MAFALDINE

İtalya’nın Molise bölgesinde doğmuş olan bu makarna çeşidimiz, Dönemin Kraliçesi Malfada Di Savoia’dan almıştır adını. Şekil itibariyle fettuchine’ye çok benzesede, iki tarafıda dalgalı olması aradaki en büyük farkıdır. En çok sebzeli, İtalyan sosisi veya ricotta peyniri ile servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

CASERECCE

Sicilya bölgesinde doğmuştur bu makarna çeşidimiz. Dünyada çok fazla tanınmış olmasada özellikle orta ve güney İtalya çok beğenilmektedir. Şekil itibariyle sosu içerisinde tuttuğundan, yiyenlere çok güzel bir deneyim kazandırmaktadır. Özellikle patlıcanlı soslarla, di mare sosuyla ve ricotta ile servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

TAGLIATELLE

En popüler makarna türünden biridir. Uzun , düz ve şerit biçimindedir. Tarihsel olarak incelendiğinde İtalya’nın Marche bölgesinde doğmuştur. Efsaneye göre 1400lü yıllarından sonlarında ilk kez yapılmıştır. Ancak ilk pantent 1900lü yılların başında alınmıştır. Ülkemizde genellik kremalı soslarda kullanılsada, İtalya’da genellikle Ragu sos veya Bolonez sos ile servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

SCIALATIELLI

Görünüş olarak Fettuchine makarnaya benzemektedir. Ancak daha kısa boyludur. Güney İtalya’nın Amalfi bölgesinde daha sık yapılmaktadır. Özellikle zeytinyağlı ve balık soslarıyla servis edilir ve daha çok taze makarna (el yapımı) olarak yapılmaktadır.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

PENNE

Küçük silindir bir şekile sahiptir. 2 çeşit penne vardır. Pürüzlü ve pürüzsüz bu çeşitleri. Tüketim açısından dünyadaki en popüler 3 makarna çeşidinden biridir. İlk görüldüğü yer Sicilya olarak bilinsede ilk patent Genoa kentinden alınmıştır. İtalyada domates bazlı soslarla servis edilsede dünya mutfağında çoğunlukla kremalı soslarla servis edilmektedir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

BUCATINI

Adı İtalyancada “delik” anlamına gelen “buco” sözcüğünden türemiştir. Bucatini’nin kökleri Napoli, Liguria ve lazio bölgelerinden gelmektedir. Genellikle dünya mutfağında fırın makarna için kullanılan bir makarna çeşitidir.

MAKARNALAR TEMEL BİLGİLER

MAKARNA

Un, yumurta ve sudan yapılan, tel ve diğer şekiller halinde yapılan yiyeceklerin, ortak adıdır. Yaklaşık bin yıldır var olmuştur. Antak tarihe bakıldığında kökeni asya ülkelerindeki eriştere kadar ulaşmaktadır. Bunun yanı sıra bazı yemek tarihçilerine göre Makarna’nın tarihinin çok daha uzun olduğu savunulmaktadır. Antik yunanlılar M.Ö. 3. yüzyılda Napoli şehrini kurduklarında bölgedeki yerlilerin arpa ve sudan …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

ZERDEÇAL

Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir.  Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılır. İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan ünlü paella adlı yemeğinde ve Hintlerin köri sosunda kullanılır. Öğütülmüş zerdeçal karanlıkta ya da ışıktan koruyan kaplarda saklanmalıdır; ışıkta bozulur.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

ZENCEFİL

Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır. Mutfakta çorbalara, çeşitli dolmalar, ızgara etler, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, çeşitli pastalara, kurabiyelere ve keklere katılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

TARÇIN

Tarçın iki şekilde kullanılmaktadır ve bulunmaktadır. Toz ve Çubuk Tarçın. İkisininde kullanım alanları aynıdır. Pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

SUSAM

Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bu tohumlar baharat olarak kullanılır. Türkiye’de simit, çörek üzerlerine konur. Ayrıca tahinin ana maddesidir. Asya ülkelerinde ise susam yağı geniş bir yer kaplamaktadır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

YAPRAK SOĞANI

Genellikle tat ve aroma verici olarak kullanılan yaprakları için yetiştirilir. Tadı diğer Allium türlerine göre çok daha az baskındır. Fransız mutfağı ve İsveç mutfağında geleneksel yemeklerin vazgeçilmez parçasıdır. Türk mutfağında ise daha çok Van Otlu Peyniri yapımında kullanılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

DEREOTU TOHUMU

Dere otu bitkisinin yapraklarının ya da tohumunun kurutulmasıyla baharat elde edilir. Genellikle balık ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde kullanılır. Ayrıca zeytinyağlı yemeklere de hoş bir tat ve koku verir.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

SAFRAN

Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır. Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KURU NANE

Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır. Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

REZENE

Anason kokulu bir ot. Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır.  Rezene bitkisinin yapraklarından, kurutulmuş tohumlarından ya da bu tohumların öğütülmesiyle elde edilir. Özellikle Balık ve Tavuk yemeklerinde, salatalarda güzel koku ve tat verme amaçlı kullanılır. Yöresel olarak bazı unlu ve şekerli yiyeceklerin yapımında da kullanılır. Toprak altındaki soğana …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

MERCANKÖŞK

Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır. 

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KURU TARHUN

Özellikle Avrupa’da ‘Bitkilerin Kralı’ olarak ün salmış olan Tarhun, bir bitki familyasından çok daha fazlasıdır. Keskin kokusu ve farklı aromasıyla başta Fransız mutfağı olmak üzere dünyada yemekleri tatlandırmak için kullanılan baharatlar arasında önemli bir yer tutar. Tarhun otu tavuk, balık, yumurta, salata, patates ve kremayla harika bir uyum içinde lezzetini sergiler. Tarhun, çok çok eski …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KÖRİ

Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, Hint cevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır. Köri, başlıca Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960’lı yılların sonunda ve 1970’li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KÖFTE BAHARATI

Beş, yedi ya da daha ileri gidip 14 ayrı baharattan oluşabilir. Bunlar karabiber, kimyon, kekik, sumak, yenibahar, çemen, pul biber, karanfil, muskat, hardal, tarçın ve damak zevkinize uygun başka baharatlar olabilir. Hepsi öğütülmüş ve bir araya getirilerek harmanlanmış halinin köfte baharatı adıyla pazarlandığı görülebilmektedir.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KİŞNİŞ

Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KİMYON

Kimyon, maydanozgiller familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renkli çiçekleri açan, 40–60 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’dur Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KARANFİL

Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KAKULE

Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

KARABİBER

Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.

TEMEL BİLGİLER

ÖLÇÜLER

        MALZEME ADI 1 ÇORBA KAŞIĞI 1 KAHVE FİNCANI 1 ÇAY BARDAĞI 1 SU BARDAĞI Arpa Şehriye 12 gr 55 gr 70 gr 150 gr Bulgur 12 gr 65 gr 70 gr 150 gr Badem (Dövülmüş) 10 gr 40 gr 50 gr 110 gr Ceviz İçi (Tane) 10 gr 25 gr 40 …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

FRENK FESLEĞEN (REYHAN)

Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlıcan ve biberli yemeklerle de önerilir. Sarımsakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

DEREOTU

Maydanozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Dere otu bitkisinin yapraklarının ya da tohumlarının kurutulmasıyla baharatı elde edilir. Genellikle balık ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde kullanılır. Ayrıca zeytinyağlı yemeklere de hoş bir tat ve koku verir.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

Çemen Otu (Tohumu)

Çin’den Akdeniz’e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılmaktadır. Türk mutfağında özellikle çemen tozu şeklinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

CEVZ-İ BEVVA (MUSKAT)

Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır. Avrupa’da Hint cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve işlenmiş et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca çorbalar, soslar ve hamur işlerinde kullanılır. Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır. Hindistan’ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak bilinir. Çekirdeği ve …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

BİBERİYE (ROSEMARY)

Çay olarak kullanılsa da; ciddi alerjik reaksiyonlara ve epilepsi (sara) krizlerine yol açabileceği göz önünde bulundurularak tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir. Küçük, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır. 

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

BEYAZ TOZ BİBER

Avrupa’da karabiberin beyazı olarak adlandırılır ve çok kullanılır. Karabiber, bu tırmanıcı bitkinin iyice olgunlaşmamış meyvelerinin, güneşte veya çok hafif bir ateşte kurutulmasıyla elde edilir. Aynı bitkinin iyice olgunlaşmış meyveleridir.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

ARDIÇ

Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

ANASON

Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, tatlı ve baharlı bir tohumudur. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan “anethol” denilen yağdan gelir. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

ADAÇAYI

Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot. Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay şeklinde haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır. Özellikle karaciğer, ördek, kaz, tavuk ve av hayvanların kızartmalarında koku ve tat için kullanılır. Marine soslarına eklenir. Taze fasulye, bezelye ve bakla …

BAHARATLAR TEMEL BİLGİLER

ACI KIRMIZI TOZ BİBER

Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.   Bu bitkinin üretim için kaynak ülkeler: Türkiye, Hindistan, Macaristan, İspanya, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya, Çekoslovakya, Şili ve Arjantin’dir. Türkiye’de başta Güneydoğu, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri olmak üzere, geniş çapta kırmızı acı biber tarımı yapılır.